Älskade Violer

Jobbet på Plantskolan har dragit igång för säsongen, för både mig och Maja nu. Man är då inte van vid de hårda tag som krävs ibland på jobbet, men nog är det allt härligt med kroppsarbete. Dagen har kantrats ganska mycket av mina absoluta vårfavoriter, VIOLER. Oturligt nog har större delen av planteringen dött pågrund av flera omständigheter. Men rädda det som räddas kan. Idag har jag gallrat lite bland endel av dom. Jag bara älskar dom där små färgglada vårtecknen. Några små sköra plantor hade jag inte mage att slänga så jag blev deras räddare i nöden. Vi slängde ihop några i en kruka utanför fikarummet, och några fick följa med mig hem. Är det inte härligt att våren är här?



Kakan






Fått receptet av min mamma!


Vita rosor & sockerkaka

 

Idag är det söndag och det har kommit snö. De senaste dagarnas mildväder och fågelkvitter glöms snabbt bort när man ser gräsmatten täckas av vita flingor IGEN. Nu får det vara nog! Jag vill bara att våran ska komma på en gång, med påskliljor och allt härligt knoppande grönt. Att dricka kaffe sittandes i vårsolen och se allting växa så det knakar. Men men, vi får ta nya tag. För att pigga upp oss lite fick det bli en smarrig sockerkaka till eftermiddagsfikat. Tror den heter 'Sverigekaka'. I stort sett en vanlig ljus sockerkaka som man delar och häller över en smör/mjölk/vanilj-blandning och lägger på locket igen. Otroligt enkel och otroligt god! Kanske kan slänga uipp en bild sen.

Tills vidare får det blir rosorna i köksfönstret som muntrar upp! Vita som gräddbakelser.














Fem skönheter


Är inne i ett pelargon-stim just nu tror jag! Men vad gör det?! I somras var jag och sambo i Stockholm.
På en liten miniatyr-pelargon-utställning hittade jag de här snyggingarna. Jag älskar verkligen de med vackra blad. Blomman blir inte alls lika viktig då! Nån gång kanske jag kan äga de här raringarna på riktigt. Tills dess får fotona duga!






Vilken soppa




Letade igenom arkivet och hittade i alla fall ett par bilder på terrinen, inte världskvalitét men ni ser ju ungefär!
Lovar att fota min påsk-kreation när det blir så dags!


Pelargonverkstad





Japp, här är ett litet smakprov från min pelargonverkstad. Alla har nu fått lite ny jord kring rötterna och blivit friserade inför vårens bravader. Ser dock ut som rena plantmarknaden här med pelargoner på varenda fönsterbräda. Men vad gör man inte?! Skönt när värmen kommer och man kan ställa ut sötnosarna på trappan istället, där de trivs allra bäst. Som ni kanske ser har jag en stor förkärlek till åldrade terracottakrukor tillsammans med udda gamla fat/tallrikar/assietter. Alla fat har jag hittat på loppis, och oftast kostar de mellan 1-10 kr st, bara för att de är udda och lite kantstötta. Passar ju ypperligt för mitt syfte!
Ofta är det ju inte så lätt att få tag på terracottakrukor som ser slitna ut, men jag brukar köpa på mig ett gäng nya och ge dem lite tid. För att få lite yta och att de ska se så där härligt 100-åriga ut så brukar jag bara ställa ut dem i trädgården under en buske eller var som helst. Så får de stå där tills de behövs. Regn och sol tar i alla fall bort det värsta av den där nya fabrikskänslan. 

Och som sagt, loppis är en guldgruva!  Jag älskar gammalt porslin, soppterriner, kannor etc. Jag har en gammal soppterrin på fot som jag sätter plantor efter årstiden i. (Snart blir det ju påsktema!)




Får aldrig nog















Tulpanfrossa.. IGEN!... Men vem kan motstå dem?!


Hjärtan på tråd

Gulligt namn på gulliga små blad. Ljusa och starka färger syns vart man än kikar just nu. Våren är verkligen på ingång. Jag som är ett svart/vitt monster vad det gäller inredning blev denna vår inspirerad av alla färger. Turkos är en favorit som jag tycker passar bra till mina annars ganska färglösa prylar. Två nya krukor i denna färg förgyller nu mitt fönster. Hjärtan på tråd fick bli fyllnaden då dom är otroligt söta och tåliga (Jag som aldrig är hemma behöver sådana växter, tråkigt men sant). Vips så blev mitt hem lite mera vårigt, eller vad tycker ni?


Pretty Pink



Tulpaner gör mig glad!






Sunday sunset

Söndagen är här, oundvikligen. Inte för jag klagar, nu när säsongen äntliiigen dragit igång på plantskolan så är jag mer än glad när det är måndag och dags att ge sig iväg till växthusen. I fredags hade vi ca +22 grader i växthuset. Det klimatet var väldigt trevligt att jobba i !
Det vi har gjort nu på jobbet är att plantera mycket kryddor (plugg-plantor) t.ex. olika sorters salvia, dragon, citronmeliss, rosmarin, persilja och lavendel. Ett gäng bar-rots plantor har också krukats in. Hosta, aconitum, pulmonaria och brunnera är bara några av dem. Jag hoppas verkligen det här solskensvädret fortsätter, för just nu ligger snötäcket 60 cm tjockt ute på fält och bänkgårdar, så nån försäljning går inte att tänka på. Hoppas det töar snabbt nu! Ju snabbar snön försvinner får jag även lite fler arbetskamrater, just nu är det mest  bara jag och ägarna. Det är inte så dumt, men lite sällskap är ju rätt trevligt. Skratt och stoj är inget ovanligt för vårat gäng på Rolands! :)

Helgen som varit i övrigt så avklarade vi ännu ett 30-årskalas. (Känns som varenda kotte fyller år i mars månad!) Brist på tid och inspiration gjorde att jag hoppade in på blomsterhandel och köpte blomma till födelsedagsbarnet. Eftersom det var en kille, så fick det bli ett par fräcka gula spindelkrysantemer med mycket grönt till. Tror han gillade det!

Nu får det nog bli påskmust, kaka och mys i soffan!




Take your time to smell the flowers





Den perfekta lilla kakan att lägga på fatet brevid koppen med favorit kaffet eller téet. Så lätta att göra, och så försvinnande goda! En klassiker som alltid funnits med på kalas efter kalas. Gör ett gäng, så du kan ta med dig koppen och kakan ut  i vårsolen!

Du behöver:
250 g mjukt smör
1 1/2 dl socker
4 dl vetemjöl 
1 dl marsanpulver
1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

1-2 dl hallonsylt

Gör så här:
Rör mjukt smör och socker poröst. Arbeta in vetemjöl blandat med marsanpulvver och bakpulver.
Rulla ut till två längder och dela varje längd i ca 20 bitar. Forma bullar och lägg i pappersformar. Gör en ganska stor fördjupning i varje och lägg i en klick hallonsylt. Grädda ca 15 minuter i 175°

Mums!

(man kan byta ut sylten mot en annan man gillar, eller varför inte lite dumle eller polly-godisar?!)




The birthday bouquet







Där har ni receptet på en enkel med maffig vårbukett! Kvistarna går ju självklart att byta ut, ta vad som finns till hands! Bland mina egna tulpaner här hemma har jag stuckit ner bl.a. en kvist från en rosbuske, med gamla nypon o allt som satt kvar! Jag tycker alla grenar/kvistar är så fina nu på vårkanten när de verkligen sväller av växtkraft. Ormhassel kan man få tag på i de flesta blomsteraffärer. Jag har sån tur att min mamma har en stor ormhassel i sin trädgård, den ansas ganska brutalt ibland! Älskar de snirkliga krokiga grenarna. Syrenen testade jag att ta in just för att knopparna var riktigt 'på gång' och det sprack upp små pinfärska blad nästan direkt! Gör sig riktigt fint tillsammans med tulpanerna. Kom ihåg att snitta om och ge tulpanerna nytt vatten varje dag. Och det är bättre att ge dom lite vatten ofta med jämna mellanrum, så inte bladen står i vatten hela tiden.

Lycka till med skapandet!!


success!




Tänkte göra en liten update efter helgen, har varit en del del födelsedagar med tillhörande kalas. Fullt upp med andra ord. Men jag ska fila lite på mina bild-kunskaper först! Slänger in en bild på en bukett jag gjorde till en av födelsedagsbarnen så länge! Så grymt nöjd för en gångs skull, lyckades till och med få till den berömda spiralen!!








Those lovely summer mornings

sitter o strökollar i bildarkivet på datorn. längtan efter sol och värme blir ju inte mindre direkt!
varning: dessa bilder kan ge upphov till sommarabstinens.


Frukost på altan är ju givet på sommaren.


Man får hjälp med att rensa i rabatterna.


"..för vi ska gå ut med båten.." Årets sommarlåt -09 med Värmlandspojkarna.


Poolparty is tha shit!


Man drar på festival!


OCH MAN ÄTER JORDGUBBAR! perfekt att ha i en ampel, bara att plocka när man går förbi!



Fantastic Friday

Vaknar med solen i ögonen och termometern visar på -16 grader. En strålande frostbiten fredag helt enkelt! Nu när solen kommit längre upp på himlen är det nog dags att pälsa på sig och ge sig ut på en promenad. Man verkligen känner hur batterierna laddas upp när man får vara ute i solskenet. Längtar verkligen till att börja jobba och vara ute. Plantskolan ligger just nu dold under ett rejält snötäcke, men jag hoppas det blir dags för lite verksamhet snart! Är rätt sugen på att knalla dit och titta till alla minivioler som står och väntar på vårsolen. Tycker det är rätt så otroligt att man kan plantera en liten liten planta sent på hösten, sen står den i ett ouppvärmt växthus hela vintern, blommar lite sporadiskt, för att sen se hur pigg o glad ut som helst på våren. Bara att sätta en hel korg full o ställa på trappen så är lyckan gjord. Kombinera med påskliljor, bellis, pärlhyacinter, kvistar och mossiga grenar.


Mera grönt nu, är lite trött på allt det vita!!


The Frogprince

Hemkommen utan tulpaner, de var helt SLUT.. Inte så konstigt men olyckligt för mig. Så istället för en färgsprakande bukett så lägger jag upp en bild från sommarens kryddodling. Min grodprins vaktade min stora betongkruka som var fylld med dragon, timjan, rosmarin, lavendel och curryeternell. Perfekt att ha en sån stor kruka brevid grillplatsen!



..:: ICE ::..

Jag som person älskar allt som har med blommor och växtlighet att göra. Underbara levande ting som förgyller den mest tråkiga plats, ute som inne. Jag som fotograf däremot ser vackert i det mesta jag ser faktiskt. Allt har sin charm och kan i rätt sammanhang bli just detsär perfekta kortet. Det behöver inte alls vara något speciellt motiv, utan kan helt enkelt handla om ljus, form, kännsla eller bara vara vackert. En av mina favoritsaker att fotografera är såklart växter, helst i macroperspektiv (extrem närbild). Det är otroligt spännande motiv som går att variera på miljoner sätt. Men i detta kalla vintriga land vi lever i frodas just nu inte allt för mycket växtlighet, iallafall inte utomhus. Men ljuset vi har nu, tycker jag, är helt underbart att fota i. Så jag tänker idag bjuda på en bild, helt outstanding från växtlighet. Mest för att bara visa er hur oerhört vackert vissa saker kan bli med ett fint ljus och genom en lins.


Tulips on a thursday

Idag blir det en tripp till staden, och jag kommer antagligen komma hem med en eller två buntar med tulpaner. Det är ju verkligen högsäsong för dem nu, och de lyser ju upp vilket vinterdammigt rum som helst. För att få lite mer liv i såna färdiga blombuntar - tulpaner, rosor, nejlikor etc. - så brukar jag plócka in lite kvistar/grenar från trädgården/skogen/vägkanten. Lite vassa spretiga kvistar tillsammans med de krispiga gröna tulpanerna tycker i alla fall jag är en given kombo! Just nu är det ju perfekt tillfälle att plocka in t.ex. forsythia, syrén och björkris. Ormhassel är ju otroligt dekorativ med sina kringelikrokiga grenar, även fruktträdens kvistar tycker jag är fina att blanda in i buketter. Låt fantasin flöda! Jag ska försöka fota min kreation när jag återkommer från staden!

Ha en bra dag!


Älskade pelargoner

Nu är det dags för dem att återvända från sina vinterförvaringar och åter få vakna till liv. Här hemma har jag nu plockat upp de stackarna jag har kvar för att de ska få lite vårkänslor.
Så nu ska de snyggas till. Att skära ner dom ordentligt ger kraftiga täta plantor, och såklart sparar man topparna och sätter som sticklingar så man får ännu fler snygga pelargoner! Jag har en förkärlek för pelargoner med mönstrade blad och även pelargoner som inte bara är en "vanlig bond-pelargon". I mitt lilla sortiment just nu finns en murgrönepelargon, en spaljépelargon och ett par med riktigt snygga blad.
Är man sugen på att införskaffa nya sorter, eller bara vill botanisera och drömma så kan jag tipsa om Rockdala -massvis med pelargonsticklingar.


Sticklingar av 'A Happy Thought' till vänster, och 'Bornholm' till höger.


Blandade sticklingar - till vänster några av 'E'legante', resten är en blandning av äggskalspelargon, en med svarta blad, och några vanliga vita tror jag!


Så här såg min 'E´legante' ut första säsongen. Blommar med vackra skira ljus-ljuslila blommor.


Splajépelargonen 'Platinum'. Ser inte mycket ut för världen just här, men jag lovar - vilken växtkraft! Min mamma har en likadan, men den växte sig större än hela mig på en säsong. Helt makalös! Och den blommor otroligt mycket heela sommaren. Superenkel att föröka! En klar favorit!
(Här samsas den med en brokig murgröna och sommarfavoriten murrevan med kryddoftande blad)

Det var de bilder jag hittade i arkivet just nu, ska givetvis uppdatera så fort det börjar spira och grönska här i fönstren.


Vi har fått...



Med våren kommer ny lust och ny inspiration. Vi (Maja o Frida) ska här samla våra intressen i en härlig mix. Frida är en hejare på att fotografera, Maja har så kallade gröna fingrar - och glappet därimellan fyller vi lätt med allt mellan himmel & jordfräs. (citat: Frida)!

Allt är inte helt klart med designen än, men Frida jobbar på med det! Men vi är så ivriga på att komma igång och skriva så vi drar igång redan nu!

Så nu går startskottet - vi hoppas på att detta ska bli en grön oas för idéer, tankar och inspiration, allt med våran egna touche!



(kontakta oss kan ni göra via: [email protected])


Välkommen Hit

Välkommen hit till oss på Growing on You. Detta är en blogg om allt mellan himmel och jordfräs, foto och design. Denna blogg kommer att fyllas på allt eftersom vi får inspiration.



RSS 2.0